17. heinäkuuta 2017

Pikkunikkarit kämpällä

Perhosten päiväretki 22.4.2017 Valkijärvellä

Lauantaiaamuna lähdimme akelan kyydillä Kalevan kirkolta kohti Valkijärveä. Perille päästyämme veimme tavarat sisälle kämppään ja pakkasimme lounastarvikkeet reppuihin. Aloimme tehdä päivän aikana suoritettavaa Rakentelu-jälkimerkkiä. Sovimme yhteiset puukkosäännöt ja kävimme läpi turvallista puukon käsittelyä. Vuoleskelimme heti hienot vaahtokarkin paistamiseen soveltuvat tikut.

Sitten olikin aika lähteä kävelyretkelle Vitavuoren huipulle. Nousumme aikana paistoi aurinko ja satoi vettä sekä räntää. Huipulla valmistimme vaihtelevassa säässä nakkikeittoa retkikeittimellä. Maisemat huipulta miellyttivät myös nuorimpia Suuntatyttöjä, mutta eniten odotimme matkaa alas.Palattuamme takaisin Valkijärvelle ohjelmassa oli työkalupiiri, jossa opettelimme tunnistamaan yleisimmät työkalut ja mihin niitä käytetään. Sahasimme, naulasimme, ruuvasimme, porasimme ja hioimme. Tiukan puuhastelun välissä paistoimme herkullisia paksukaisia nuotiolla ja herkuttelimme vaahtokarkeilla.


Ohje noin kahdeksaan kämmenen kokoiseen paksukaiseen:
1,5 dl hienosokeria
4,5 dl vehnäjauhoja2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1,5 dl maitoa
voita paistamiseen
lisäksi sokeria, kanelia ja kardemummaa
Sekoita ensin kuivat aineet ja lisää sitten loput aineet. Sekoita tasaiseksi. Paista ulkotulilla pannulla. Pyöräytä paksukaiset sokerin, kanelin ja kardemumman sekoituksessa. Todellinen herkuttelija vispaa paksukaisten päälle vielä kermavaahtoa.

Sen jälkeen olikin hyvä aloittaa hyönteishotellin nikkarointi. Sahasimme haavasta sopivan paksuiset kiekot hotelleiksi ja rimasta sopivan kokoiset katot. Kiekkoon porattiin vintilällä molemmin puolin erikokoisia reikiä hyönteisten hotellihuoneiksi. Kattopalat hiottiin ja maalattiin. Kuivumisen jälkeen katto naulattiin kiinni kiekkoon.


Leikimme työkaluleikkejä ja siivosimme kämpän. Ennen kotiin lähtöä söimme vielä herkullista ooppista.

- Perhoset