17. heinäkuuta 2017

Sormet taikinassa

Joutsenet joukkue suoritti seikkailijaikäkauden päätteeksi toivotun Leipuri-taitomerkin.

Keskiviikko 3.5.2017

Tutustuimme erilaisiin kohotusaineisiin kuten hiivaan, leivinjauheeseen ja ruokasoodaan. Keskustelimme myös siitä miten erilaisia kohotusaineita käytetään eli minkälaisissa leipomuksissa ne toimivat parhaiten. Pian pääsimmekin itse toimeen eli pullataikinan alustamiseen. Teimme taikinan ja laitoimme sen kohoamaan. Taikinan kohottua pyöritimme pullat valmiiksi. Voitelimme pullat ja laitoimme pullien päälle raesokeria. Kokouksen päätteeksi jokainen vei pullapussin kotiin tuliaisiksi.Keskiviikko 10.5.2017

Puimme esiliinat päälle, laitoimme hiukset kiinni ja pesimme kädet. Sen jälkeen menimme leipomaan focaccia-leipää. Taikinan kohotessa tutustuimme mausteiden maukkaaseen maailmaan. Haistelimme sekä leivonnassa että ruuanlaitossa käytettäviä mausteita. Laitoimme leivän leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja painelimme koloja jauhotetulla sormella leipään. Leivän päälle laitettiin oliiviöljyä ja toivomiamme päällyksiä eli salaattijuustokuutioita ja minitomaatteja. Basilikakin olisi sopinut hyvin. Focaccian kypsyttyä jaoimme sen kuuteen osaan ja rupesimme syömään. Nautimme tästä herkusta!
Focaccia

1 pss kuivahiivaa 
3 ½ dl vettä 
3 rkl oliiviöljyä 
1 ½ tl suolaa 
1 rkl sokeria 
5 dl vehnäjauhoja 
n. 2 dl durumvehnäjauhoja 
Pinnalle:
oliiviöljyä 
tomaattia  
fetajuustoa 
suolaa 
1. Liuota hiiva veteen ja sekoita joukkoon oliiviöljy, suola ja sokeri. 
2. Lisää jauhot vähitellen vaivaten, jätä taikina löysähköksi. 
3. Anna kohota peitettynä puolisen tuntia. 
4. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja voitele paperi oliiviöljyllä. 
5. Kaada ja levitä taikina vuokaan. 
6. Peitä liinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia. 
7. Laita uuni kuumenemaan 250 °C. 
8. Painele leipään kuoppia jauhotetulla sormella. Voitele leipä ja lisää tomaatti, feta ja suola. 
9. Paista 10-15 minuuttia, kunnes leipä on kullankeltainen.

Keskiviikko 17.5.2017

Teimme makean leivonnaisen, eli kääretortun. Vatkasimme kääretorttupohjan muna-sokeri vaahdon sähkövatkaimella. Lisäsimme jauhot ja laitoimme taikinan uunipellille ja uuniin paistumaan. Samalla vatkasimme kerman vaahdoksi ja lisäsimme siihen kuningatarpilttiä kääretortun täytteeksi. Pohjan jäähdyttyä levitimme täytteen sille ja käärimme tortuksi. Herkkumme siirrettiin vielä jääkaappiin jäähtymään. Sillä välillä tunnistimme yleisimmin käytettyjä jauhoja. Jauhopussien joukossa oli kyllä harvinaisempiakin jauhoja. Perunajauho, maissijauho, durumvehnäjauho ja pizzajauho - siinä on esimerkiksi haastetta. Katoimme pöydän kauniisti ja herkuttelimme kääretortulla viimeisen kokouksen kunniaksi. Tähän ei vielä herkuttelumme jäänyt, vaan huomasimme lippukunnan ruokakaapissa karkkia ja söimme nekin pois.


- Joutsenten päiväkirja