26. helmikuuta 2017

Leppäkerttujen roskaretkipäivä

Sudenpentulauma Leppäkerttujen Roskaretkipäivä lauantaina 11.2.2017 alkoi hieman lauhtuneessa ja pilvisessä säässä. Pysyttelimme koko päivän Kalevan kirkon tuntumassa, jossa teimme välillä sisähommia ja ruokailimme. Roskaretkipäivänä suoritimme sudenpentujen Ympäristösuojelujäljen. Sudenpentujen suorituksissa on sekä pakollisia että vapaaehtoisia suorituksia.
Leppäkertut pohtivat kierrätysmahdollisuuskia.

Kasi-sali oli hyvin partiomainen kokoontumispaikka. Siellä aluksi istuimme lattialla tyynyjen päällä ja pohdimme energiansäästömahdollisuuksia ja kierrätystä. Netistä löytyy vaikka mitä varsinkin askarteluun sopivia vihjeitä kierrätysmateriaalin käytöstä mm. villapaidasta tehty koiran peti. Pirkko oli laittanut alkuviikosta valkoisia tulppaaneja vaasiin ja sekaan elintarvikeväriä. Kukat olivat värjäytyneet aivan punaisiksi ja vihreiksi. Tällä havainnollistettiin ympäristömyrkkyjen kerääntymistä kasveihin.


Leppäkertut tutkivat miten ympäristömyrkyt kerääntyvät kasveihin.
Päätimme suorittaa ”kerää roska päivässä” tehtävän ensi viikolla koulu- ja kotimatkalla. Kun huomaa roskan maassa, korjaa sen talteen ja laittaa sille kuuluvaan roskikseen. Tämä kirjataan ylös vihkoon. Enempää emme jaksaneet sisällä istuskella, van lähdimme kirpputorikierrokselle. Annu jäi siskonsa Tainan kanssa valmistamaan lounaaksi makaronilaatikkoa ja marjakiisseliä. Tehtäväksi pennut ja Pirkko sekä Sirpa saivat etsiä laumalle jotain tarpeellista esim. askartelumateriaalia. Aamupäivä menikin nopeasti ja kirppikseltä oli hankittu Muumikirja ja muistipeli. Tulevat varmasti käyttöön. Puolen päivän jälkeen olikin jo kova nälkä ja söimme hyvällä halulla. Ruokailuun osallistuivat myös Perhoset-lauma Minnan ja Lauran johdolla. Heillä oli myös päiväretki kirkolla. Taina leipoi vielä iltapäiväksi sämpylöitä ja laskiaispullia.

Ruokailun jälkeen tiskattiin käytetyt astiat yhdessä.Iltapäivällä lähdettiin Sorsapuiston kentälle luistelemaan. Siellä oli hyvä jää, lämpimät kopit ja wc:tkin. Pirkko ja Sirpa eivät uskaltaneet panna luistimia jalkaan. Kypärästä olisi varmaan hyötyä ”vanhuksille” tässäkin lajissa. Iltapäivällä tutustuttiin myös kompostin toimintaan ja ”rakennettiin” pitkä kohopenkki kerroksittain eri materiaaleista: risut, lehdet, kompostimulta, kanankakka yms. päälle ”istutettiin” vielä kesäkurpitsat. Sirpa oli järjestänyt vielä perinteisen ekokatastrofin, jota öljyn torjunnan muodossa yritettiin saada hallintaa eri keinoin. Lopuksi vielä ”linnutkin” (höyhenet) saastuivat öljystä. Loppuhommina tuunattiin viilipurkeista kasvatusalustat herneenversoille. Ovat hyviä ja terveellisiä leivän päällä. Purkit vietiin kotiin kasvatettavaksi. Päivä kului nopeasti ja ilta oli jo pimentynyt kun klo 18 lähdimme hipsimään kotia kohti.

Päivän tapahtumat ylöskirjasi Annu