26. helmikuuta 2016

Yhteisvastuussa

Yhteisvastuukeräys on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, jonka tuotoilla autetaan hädänalaisia ihmisiä syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta. Kerätyistä varoista 60% menee Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja kriisiapuun ulkomaille, kun taas yhteensä 40% varoista käytetään hädänalaisten auttamiseen Suomessa. Vuoden 2016 teemana on syrjäytymisen torjuminen Suomessa ja Ugandassa. Niinpä Yhteisvastuukeräyksen kotimaankohteeksi on valittu partio. 

Kun syrjäytyneiltä nuorilta on kysytty keskeisimpiä syrjäytymisen syitä, monet ovat nimenneet tärkeimmäksi syyksi kaverien puutteen. Syrjäytymisvaarassa olevia nuoria on Suomessa paljon, sillä tuoreimman nuorisobarometrin mukaan joka kolmas suomalainen nuori kokee itsensä joskus yksinäiseksi. Harrastaminen on yksi parhaista keinoista torjua yksinäisyyttä ja päästä osaksi ympäröiviä yhteisöjä. Erityisesti partio on hyvä harrastus syrjäytymisvaarassa olevalle lapselle tai nuorelle, sillä partiossa opitaan taitoja, tietoja, asenteita ja arvoja, jotka auttavat elämään hyvää ja täysipainoista elämää. Useilla syrjäytyneillä nuorilla harrastamisen suurimpana esteenä on kuitenkin rahapula.  Niinpä syrjäytymisvaarassa olevia nuoria etsitään ja ohjataan partiotoiminnan pariin muun muassa tukemalla vähävaraisten perheiden lasten partioharrastusta.

Yhteisvastuukeräyksen tuotoilla luodaan sata uutta tapaa harrastaa partiota. Piiritasolla järjestettävillä sadalla hankkeella pyritään kehittämään uusia toimintamuotoja vaikeastitavoitettavien lasten ja nuorten saamiseksi mukaan toimintaan. Erityisesti varoja kohdennetaan jonkinlaista erityisapua tarvitseville tai vähävaraisille lapsille ja nuorille sekä maahanmuuttajille. Käytännössä varoilla voidaan hankkia retkivarusteita, kustantaa syrjäytymisuhassa olevan nuoren osallistuminen tapahtumaan tai perustaa uusia ryhmiä sisupartiolaisille tai esimerkiksi somalitaustaisille tytöille.

Tänä vuonna Yhteisvastuu tukee myös nuorten ammattikoulutusta ja toimeentuloa Ugandassa osallistumalla ammattikoulun rakentamiseen Rwamwanjan pakolaisleirille Länsi-Ugandassa. Ammattikoulu on tarkoitettu kaikkein huonoimmassa asemassa oleville pakolais- ja ugandalaisnuorille. Koulussa opiskellaan käytännönläheisesti mekaniikan lisäksi rakennus-, hotelli- ja maatalousalaa.

. . .

Yhteisvastuukeräys polkaistiin käyntiin 7.2. Kuopion Tuomiokirkossa keräyksen avausmessulla. Pitkin kevättä partiolaiset osallistuvat keräykseen järjestämällä Yhteisvastuu-tempauksia ympäri Suomen.

Kalevalaiset lippukunnat järjestivät Yhteisvastuu-lipaskeräyksen lauantaina 13.2. Kalevan Prismalla. Päivän aikana keräykseen osallistui 14 Kasua ja 9 Karhua. Tunnin mittaisten vuorojen aikana suloiset tyttömme saivat ohikulkijoiden kukkaronnyörit heltymään ja päivän päätteksi keräyslippaat olivatkin jo melkoisen painavat. Tytöistä oli hauskaa kerätä rahaa hyvään tarkoitukseen ja sudarit intoutuivat tekemään päivän aikana oikean keräysräpin! Yhteisvastuu-teema näkyy ryhmien kokouksissa vielä kevään aikana, kun keräykseen osallistuneet suorittavat Yhteisvastuu-merkin loppuun.  

Sudareita innokkaina lipaskerääjinä.
Lähteet: 
yhteisvastuu.fi 
partio.fi/yhteisvastuu
hp.partio.fi/ajankohtaista/partio-torjuu-nuorten-syrjaytymista
Arjen jäljillä. Nuorisobarometri 2015.

Kuva: Annu Lehtonen

- Heidi