12. toukokuuta 2018

Helppoa vaellusruokaa


Aikuispartion kokous 22.4.2018

Aikuispartion Norppien kolmas ja samalla kevään viimeinen kokoontumiskerta pidettiin huhtikuun toiseksi viimeisenä lauantaina Kalevan kirkolla sali kasissa. Paikalla oli kertynyt innokkaita kasuja ja karhuja oppimaan mitä kannattaa valita vaellusruoaksi ja mitä ruoka-aineita on mahdollista kuivata vaellukselle.

Ennen koulutusosiota meillä oli leikkimielinen kisa korkean sillan rakentamisesta spagetista, maalarinteipistä ja vaahtomakeisesta. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään: kasut ja karhut. Aikaa tehtävän suorittamiseen oli parikymmentä minuuttia. Maalarinteippipalojen avulla saimme spagetit kasattua ja rakennettua kohtuullisen korkean tornin. Karhut onnistuivat kuitenkin tekemään noin 14 senttiä korkeamman rakennelman, joten he korjasivat voiton.

Huolehdi energiantarpeesta

Annu kertoi aluksi meille energiatarpeesta ja siitä, että vaelluksella on pidettävä huoli syömisestä.

– Aina pitää syödä, kun siihen on mahdollisuus, päivällä kevyesti ja illalla tukevasti, hän vielä muistutti.

Annu oli myös kerännyt havainnollistavia kuvia siitä miten paljon yhtä ruoka-ainetta tarvitaan, jotta 200 kcal tulee täyteen. Kevyitä, kuten esimerkiksi paprikaa, voi laittaa lautasella paljon, ennen kuin riittävä kcal tulee täyteen.

Annu esitteli myös hyviä oppaita, joista voi etsiä tietoa, kuten esimerkiksi Partio-lehden 1/2018, Raija Hentmanin kirjan: Herkutellen luonnossa. Lisäksi hän tarjosi meille Vaasan ruispaloja, jotka hän oli paistanut sudariretkellä 225-asteissa uunissa. Herkkupalat oli käsitelty valkosipulivoilla.

Vaellusruokien lisäksi vaellukselle kannattaa ottaa välipaloja. Kaupoista löytyy hyvin laaja valikoima erilaisia patukoita, joista osa on hyvinkin kalliita. Välipaloja voi myös tehdä itse. Annu antoi meille myös maistettavaksi palleroita, jotka oli tehty jauhetuista manteleista, pähkinöistä, taatelista ja hunajasta. Ne olivat kyllä todella herkullisia naposteltavia. Annu vielä totesi, että ruoassa tulisi olla riittävästi hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiinia.


Kuivamuonaa matkaan

Jarkko puolestaan kertoi millaisia vaellusruokia hän on käyttänyt vaelluksilla. Useimmiten hän on ollut vaelluksella porukalla, jolloin jokainen on tuonut omat aamupalat mukanaan, mutta lounas ja päivällinen on valmistettu yhdessä. Aterioista lounaat ovat olleet kevyempiä, yleensä keittoja, kun taas päivälliset vähän tukevampia. Aterioita varten proteiinin lähteet on etukäteen kuivattu, kuten jauheliha ja kana, samoin vihannekset.

– Kanaa voi kuivata vaellusta varten esimerkiksi keittämällä sen ensin kuivaksi ja tämän jälkeen se revitään palasiksi ja laitetaan uunin kuivumaan miedolla lämmöllä, Jarkko kertoo. 

Jauhelihaksi hän suosittelee käytettäväksi vähärasvaista lihaa, joka ensin paistetaan ja tämän jälkeen se ripotellaan ensin esimerkiksi talouspaperin päälle.

– Kun ylimääräiset rasvat ovat valuneet pois, voidaan liha kuivata uunissa miedolla lämmöllä, Jarkko opastaa.

Jarkko totesi, että kaupasta saa useimmiten ostettua valmiiksi kuivattuja raaka-aineita, kuten sipulia, herneitä ja maissia.

–Aamupalalla laitetaan lounaan kuivaruoka turpoamaan esimerkiksi minigrip-pussiin ja lounaalla puolestaan päivällisen, Jarkko opasti, lisäksi vaellukselle on hyvä varata mukaan vararuokaa.

Ruoan valmistukseen Jarkko kertoi vaellusryhmän yleensä käyttäneen trangiaa, mutta joskus he ovat valmistaneet ruokaa myös risukeittimillä ja valmiilla nuotiopaikoilla.

– Kolmen hengen vaellusryhmä saattaa pärjätä hyvin yhdellä trangialla ja kuuden hengen ryhmä tarvitsee jo kaksi trangiaa, hän toteaa. Jarkko myös painotti, että vaelluksella tulee myös huolehtia myös nesteytyksestä ja suolan saannista.

– Vettä voi joutua juomaan kuumana päivänä peräti viisi litraa, hän opeastaa. Lapissa onneksi vettä voi huoletta juoda puroista, hän vielä lisää.



Virpi "Iiri" Väyrynen