4. toukokuuta 2016

Partiofaktaa partioviikolla - Partioviikon tapahtuma

Partioviikolla Kasukka-partiolaiset eli Kalevan Suuntatytöt ja Kalevan Karhut  järjestivät toiminnallisen rastiradan Kalevan kirkon ympäristössä. Sama ohjelma toteutettiin kolmena iltana kaikille lippukuntien toimintaryhmille. Tapahtumassa oli kahdeksan rastia ulkona ja kaksi sisällä. Rastiradan jälkeen kirkolla oli Mehukestit-rasti eli Karhujen äitikerhon tarjoilemana pullaa, mokkaruutuja ja mehua. Herkuttelun ohessa pelasimme Partio-aliasta.

Sudenpennut tutustumassa Kasu-symboliikkaan.

Alla on selvitetty tarkemmin, mitä partioviikon tapahtumassa oikein tehtiin. Rastiradan rastit sai kiertää vapaavalintaisessa järjestyksessä.

Lippukuntatietous
Eri ikäkausille, sekä Karhuille ja Kasuille erikseen, oli tehty eritasoisia kysymyksiä lippukunnistamme. Sudenpennuille ja seikkailijoille oli lisäksi apuna vihjelappu, josta pystyi valitsemaan/arvaamaan oikean vastauksen. Karhuille vaikeaksi osoittautui lippukunnan perustamisvuosi, vaikka tänä vuonna on 60-vuotisjuhlavuosi. Kasuista osa hoksasi luntata paidan hihamerkistä oikean vuoden. Kasuja masensi, kun kävi ilmi, että Karhujen jäsenmäärä on korkeampi kuin Kasujen, yhyy.  Moni ryhmä tiesi myös, että taustayhteisömme on Tuomiokirkkoseurakunta, vaikka asia melko tuore onkin. Tytöillä lipsahti tuo meidän leiripaikan nimi Saarijärveksi, mikä on toki ymmärrettävää, koska siellä enemmän olemme olleet. Lippukunnanjohtajat olivat melko kivasti hallussa kaikilla ryhmillä, vaikka Karhujen lippukunnanjohtaja on aika uusi pestissään.

Partiohistoria
Rastilla vastattiin kysymyksiin, joiden oikeista vastauksista jokainen kokosi tornin erivärisistä lego-palikoista. Jotkut kysymykset olivat helppoa peruskauraa, mutta jotkut olivat melko haastavia. Opittiin ja kerrattiin esimerkiksi se, että partion perusti englantilainen B-P vuonna 1907 ja että sudenpennut olivat ennen vanhaan kolkkapoikia ja tonttuja.

Partiomarssi
Rastilla luettiin ensin faktaa partiomarssista. Sen jälkeen ryhmät pääsivät viestinä laittamaan säkeistöt, sanoittajat ja säveltäjän oikeaan järjestykseen niin tyttöjen, poikien kuin yhteiseen marssiin. Taustamusiikkina soitettiin partiomarssia non-stoppina. Muutama ryhmä intoutui jopa laulamaan mukana.

Huudot
Partiohuudot-rastilla ryhmien piti järjestää Kalevan Karhujen ja Kalevan Suuntatyttöjen huutojen sanat oikeaan järjestykseen:

”Karhukatras Kalevan,
partiota harrastaa,
tuntee metsät murtomaat,
Saarijärven salomaat!”

”Suuntatytöt suunnistaa,
määränpäähän korkeaan.
Laulut raikkaat aina soi,
Suuntatytöt partioi!”

Oman lippukunnan huudot olivat hyvin hallussa, mutta sisaruslippukunnan huudot tuottivat joillekin päänvaivaa. Kun huudot oli opeteltu, jokainen ryhmä sai testata desibelimittarilla, kuinka kovaa huudon pystyi huutamaan - ja kyllä ääntä lähti kaikista. Nyt jokainen on valmiina paraatissa huutamaan omaa huutoaan ja kovaa!

Symboliikka
Rastilla oli kuvat lippukuntien lipuista, huivimerkistä, huivista ja hihamerkeistä. Puhekuplatekstit piti laittaa oikeille paikoilleen. Tehtävässä opimme lippukunnan tunnusten selityksiä ja symboliikkaa sekä milloin liput on vihitty käyttöön ja kuka ne on suunnitellut.

Pyhän Yrjön tarina
Rastihenkilö luki muokatun tarinan Pyhästä Yrjöstä. Tarinan aikana piti tehdä määritetyt asiat tiettyjen sanojen kohdalla. Esimerkiksi kun mainittiin sana lohikäärme, piti päästää kaamea karjaisu ja kohottaa kädet hyökkäykseen, kun taas sanan neito kohdalla huokaistiin ”Ooh!” ja vietiin käsi dramaattisesti otsalle.

Lohikäärmeen ruoka
Kaikki pääsivät ampumaan jumppakuminauhalla kumilampaita lohikäärmeelle ruoaksi. Jokainen sai kolme yritystä ampua ritsalla. Välillä lampaat lensivät myös taaksepäin.

Pyhän Yrjön taikasaappaat
Ryhmätehtävässä piti selviytyä joen yli käyttämällä taikasaappaita. Jokainen ryhmän jäsen sai käyttää kumpaakin jalkaansa vain kerran joen ylittämiseen, ja taikasaappaat piti palauttaa aina takaisin joen toiselle puolelle.

Yhteisvastuu
Yhteisvastuukeräyksen päättyessä partioviikon päätteeksi kertasimme vielä tietokilpailun muodossa, mistä Yhteisvastuukeräyksessä oli tänä vuonna kyse.

- Annu, Laura, Sirpa, Pirkko ja Minna
Kuva: Minna Pihlajamäki